Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд отхвърли жалба срещу разширяването на бъдещия завод за каменна вата в с. Върбовка

Административен съд - Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Административният съд във Велико Търново отхвърли жалбата срещу решение на Екологичната инспекция, с което без екологична оценка се разрешава двойно увеличение на мащаба на бъдещия завод за каменна вата с инсталация за изгаряне на отпадъци в павликенското село Върбовка.

Жалбата беше на бившия областен управител Людмила Илиева, която в последните дни на управлението си поиска решението на екоинспекцията от пролетта на миналата година да бъде обявено за нищожно. От РИОСВ - Велико Търново посочват, че не се налага екологична оценка за разширението на мегазавода, тъй като промененият устройствен план няма да доведе до значително вредно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

В жалбата на бившия областен управител е посочено, че инвестиционното намерение засяга поземлени имоти, като за тези държавна собственост няма данни за съгласие на съответните държавни органи за промяна на тяхното предназначение. Също така не е променен и Общият устройствен план на Павликени, който не предвижда такива строежи.

В определението на Административния съд е посочено, че в качеството си на административен орган областният управител няма право да оспорва административни актове, издадени от други административни органи, какъвто е директорът на РИОСВ – Велико Търново. 

Все още не е насрочено второто заседание на Екологичния експертен свет по доклада за ОВОС на инвестиционното намерение за над 420 милиона евро на фирма „Петрургия“ за завода в село Върбовка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени