Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват отличията за „За жените в науката“

Светът има нужда от наука, а науката от жени

Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2022 г. на официално събитие на 29 ноември. То ще се проведе в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на него ще присъстват редица видни гости.
Светът има нужда от наука – тази максима се доказано особено неоспоримо през последните 2 предизвикателни години, в които светът е изправен пред невиждана криза. Науката пък има нужда от жени с тяхната проницателност, идейност и емоционална интелигентност.

Водени от това убеждение и амбицията да постигнат полово равенство в науката, през 2010 г. Националната комисия за ЮНЕСКО – България, СУ „Св. Климент Охридски“ и L'Oréal България стартират националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България.

Стипендиите са предназначени за млади жени учени и имат за цел да отличат техния научен потенциал и да ги подкрепят да реализират мечтите си да променят света чрез наука. 30 вдъхновяващо стипендиантки, 30 смели научни проекта, 150 000 евро награден фонд – това е равносметката за „За жените в науката“.

“Проявявам интерес към науката и по-специално към химията още от гимназията. Завършила съм Националната природо-математическа гимназия“, казва в ефира на “Нашият ден“ доц. Искра Колева от катедрата “Фармацевтична и приложна органична химия“ на Факултета по химия и фармация на СУ. Тя е носител на Националната стипендия “За жените в науката“ от 2020 г.

“Преподавам и се занимавам с научни изследвания. Понякога е трудно да се балансира между двете занимания, но все пак намирам достатъчно време и за научните изследвания“, посочва още тя и подчертава:

Трудното е в това, че често няма достатъчно финансиране. За щастие има проекти, по които може да се кандидатства и ако те са одобрени, се получава финансиране. Това е основният проблем в науката в България“.

Пренебрегвани ли са жените в науката?

“Не съм усещала негативно отношение. При нас жените са добре приети, но знам, че на места в обществото като цяло жените все още не са добре приети като учени“, казва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна