Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мари Чивиков открива изложбата си "Тези междинни неземни светове"

Снимка: галерия "Структура"

Тази вечер в галерия "Структура" ще бъде открита изложбата "Тези междинни неземни светове" на художничката Мари Чивиков. Изложбата може да се разгледа до края на годината.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Мария Василева от галерия "Структура" разказа:

"Мари Чивиков от няколко години е тръгнала на едно дълго пътешествие, опитвайки се да открие самата себе си, едно пътешествие, което върви както географски и тръгва от Русе до Ява, така и в дълбочина – навътре към самата нея. Този проблем за търсенето на самоличността е нещо, което много ме вълнува. С напредване на възрастта човек все повече се интересува от това какви са неговите корени, откъде е тръгнал, какво е неговото минало".  

Мари Чивиков е дъщеря на българския дисидент, писател и журналист Жерминал Чивиков. По майчина линия пък нейните корени са от Индонезия.

"Като един художник тя главно работи интуитивно – това може да бъде видяно в нейната изложба. Там има и разкази, ако човек може да ги прочете, но има и страшно много неща, които въздействат на сетивата и емоциите", посочи Мария Василева.

За мотива за това лично разследване на корените и връзките в семейната й история, самата Мари Чивиков разказа:

"Имаше някакви вътрешни сили, които ме накараха да тръгна на това пътешествие. Не съм голям авантюрист, но направих няколко картини, след това се появи информация за моята семейна история, която започнах да използвам, но това се получи по естествен начин".

По думите й става дума не толкова за конкретните неща, които са се случили, а за личността на баща й: "Не ме интересуват толкова героичните истории, колкото човешката съдба зад тях".

В изложбата присъства и нейният дядо – Панайот Чивиков, който е поет, публицист, участник в гражданската война в Испания.

Фокусът в изложбата обаче е върху женската страна, каза Мари Чивиков и добави:

"Всичко е свързано както исторически, така и днес. Жените имат все още толкова неравностойна позиция в сравнение с мъжете. Това е борба, която е различна в зависимост от географското местоположение. Това, което се случва в Иран, е много важно и за феминистките движения в България, неизменно дава отражение".

"За мен е много важно върху всяка изложба да рефлектира това, което се случва извън галерията", добави Мария Василева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.