Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации искат методи за прилагане на механизма за облагане на свръхпечалбите в енергетиката

Снимка: БГНЕС

На 1 декември влиза в сила регламентът, който дава възможност на държавите - членки на ЕС  да се справят с високите цени на енергията, като осигурява механизми, чрез които те да събират свръхприходи на всички производители на електроенергия. Според граждански организации, обаче, България все още няма разработени методики за неговото прилагане. 

Основен приоритет на регламента е въвеждането на механизми, които да гарантират, че събраните средства ще достигнат до домакинствата и гражданите.

Българските институции трябва да изработят методика, за да стане ясно как ще се разпределят сърбаните средства, коментира адв. Георги Тошев - председател на Института за развитие и управление на ресурсите:

"Домакинствата не са толкова защитени, колкото на този етап ги представят. Затова именно идва този регламент. Създава собствен механизъм за акумулирани на средства и излишъци, които вече имат собствен адрес - българските домакинства и българските малки и средни предприятия“.

Председателят на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов посочи, че се очаква да бъде формиран фонд от над 10 милиарда лева:

"Регламентът всъщност се обръща към държавите-членки и казва:

"Вие трябва да изземете свръхприходите на енергийните компании, над определен таван, които ще формират един фонд от над 10 милиарда лева. Въпросът не е само да изхарчим парите за компенсации, а това е един чудесен момент, в който може и да се инвестира".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени