Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Томов: Внушенията за подмяна на вота са прибързани

"Машините имат хартиени следи, може да се проследи дали нещо е правено"

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

"Има две неща, в които се използва терминът "код" в скандала с машинното гласуване. Едното е изходният код - програмният код, с който са направени софтуерните системи, свързани с гласуването. Другото са кодове, които се използват за верификация. Тях само ЦИК ги притежава... Трудно е да се направи манипулация, защото кодовете ги има само ЦИК. Там има представители на всички политически партии и би трябвало всички да се наговорят едновременно, за да стане нещо. Машините имат хартиени следи и може да се проследи дали нещо е правено". 

Това каза пред БНР Лъчезар Томов, математик и софтуерен специалист. 

И допълни, че пътят напред към по-честни избори е машинното гласуване, но - добре обезопасено

Специалистът изрази мнение, че различни партии правят злободневни провокации по темата с машините - като това, че хората не са навътре в техническата област
В предаването "12+3" Томов беше категоричен, че лесно може да се провери дали има подмяна на вота и че внушенията за подмяна са прибързани:  
"Трябва да се види дали има някаква аномалия, която да издава основание за подозрение. По време на избори с нормални хартиени бюлетини в България манипулациите бяха огромни - особено в региони с неграмотни хора". 
По думите му трябва да се работи за връщане на доверието на хората в демократичния процес и да има масово участие на избори, а не да се разклаща вярата в това, като се злоупотреба с темата. 
"Искаме да има доверие в институциите, в изборния процес, за да има устойчивост и национална сигурност. България е в тежка ситуация и не е моментът за такъв тип боричкане". 
Интервюто с Лъчезар Томов можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!