Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО показа решителност да продължи да помага на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО ще увеличи помощта си за Украйна на фона на трудностите, които изпитва страната с осигуряването на енергия за населението в студените зимни дни заради руските удари срещу ключова инфраструктура. Около това се обединиха външните министри на страните от Алианса на двудневната среща на върха на военния блок, която се провежда в Букурещ. В рамките на форума се очаква американският държавен секретар Антъни Блинкън да обяви помощ за електропреносната мрежа на Украйна.

Съюзниците от НАТО ще работят за възстановяването на инфраструктурата на Украйна, обяви във втория ден на срещата на Алианса в Букурещ геренералният секретар на организацията  Йенс Столтенберг:

"Мисля, че всички сме виждали направените от сателити снимки, на които се вижда Европа в светлини и Украйна, потънала в мрак. Това показва огромните последствия от тези атаки. Имаме сериозната задача да възстановим всичко това".

По-рано Столтенберг обвини руският президент Владимир Путин, че използва студа като оръжие.

В подобен дух бяха и изказванията на външните министри на Германия и Великобритания. Дипломат номер една на Берлин Аналена Бербок отбеляза, че страните от Алианса ще направят всичко възможно, за да предотвратят плановете на Путин, който цели "да счупи гръбнаха на украинското общество".

А британският външен министър Джеймс Клевърли предрече провал на руските сили и обеща подкрепа.:

"Видяхме как Владимир Путин се опитва да превърне в оръжие енергийните доставки още от самото начало на този конфликт и това насочване към енергийна инфраструктура, очевидно има за цел да опита да тласне украинците към подчинение. Не мисля, че ще има успех. Всъщност знам, че няма да има успех, защото украинците показаха своята сила и устойчивост и ние ще продължим да ги подкрепяме през тези трудни месеци".

По време на срещата в Букурещ стана ясно, че външните министри на НАТО ще се съсредоточат върху увеличаването на военната помощ за Украйна като системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, въпреки че дипломатите признават проблеми с доставките и капацитета.

Външинят министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

"НАТО не е изчерпала танковете, нито танковите боеприпаси, които може да прати на Украйна. Ако разширим инвентара на това, което се изпраща в Украйна, тогава Алинсът ще има шанс да продължи да доставя още оръжия".

Чешкият външен министър Ян Липавски изрази надежда, че на разговорите в румънската столица ще бъде постигнато съгласие за отпускане на пакетна помощ, която да помогне на Украйна да премине през зимата.

Срещата на външните министри на страните от НАТО продължава и утре. Във форума днес ще се включат кандидатките за членство Финландия и Швеция, а утре това ще направят и Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени