Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата за покупка на шест медицински хеликоптера започва отначало

Снимка: БГНЕС

Процедурата за покупка на шест медицински хеликоптера започва отначало, след като обществената поръчка за машините беше прекратена.

Причината - единствената оферта е надвишила предвидения максимален финансов ресурс.

Работна група в здравното министерство ще преразглежда параметрите на поръчката, докато страната ни остава единствената в Европейския съюз без медицински хеликоптери.

Покупката им е част и от българския план за възстановяване и трябва да бъде реализирана до края на 2023 година.

Прекратяването на процедурата за покупка на медицински хеликоптери е възможна хипотеза според закона за обществените поръчки, когато не са изпълнени изискванията на възложителя, обясни пред БНР Георги Гвоздейков, директор на държавното дружество, което ще ръководи въздушната медицинска помощ.

Процедурата ще бъде започната отново.

Преди това работна група ще оптимизира някои от техническите компоненти в поръчката, за да няма пречка за явяване на повече кандидати.

"Това се случва в рамките на максимум десет дни. Ако се събере съответно работната група, да се изчистят част от нещата, които повишават цената, могат да бъдат коригирани своевременно и съответно да се стартира нова процедура, което си е абсолютно в рамките на закона и в рамките на разумните срокове".

Заложеният бюджет за покупка на шест хеликоптера се финансира по програмата "Региони в растеж" и по Националния план за възстановяване и устойчивост, припомнят от здравното министерство. И допълват, че към момента няма риск да не бъдат спазени сроковете по проекта за изграждане на система за въздушна медицинска помощ.

В същото време България остава единствената държава в Европейския съюз, която няма такава система – а тя може да намали с до 30 процента смъртността от пътни инциденти. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!