Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Янчева: Спортната наука има значимо място при разрешаването на кризи

проф. Татяна Янчева
Снимка: НСА

Продължават събитията свързани с 80-годишният юбилей на Националната спортна академия „Васил Левски".

Кулминацията ще е на 2 и 3 декември, когато ще се проведат официална церемония по връчване на почетни награди в присъствието на президента Румен Радев и третия  международен научен конгрес “Приложни науки в спорта".

В пленарните сесии ще участват утвърдени учени и специалисти със световна репутация. Еврокомисар Мария Габриел ще участва във втория ден на конгреса - 3 декември, когато ще се проведе кръгла маса на тема свързана с възстановяване на спортния сектор след пандемията Ковид 19.

„Акцентът ще бъде в превенцията – какво трябва да правим, ние, представителите на спортната наука в различните й направления. Не случайно говорим за спортно-технически аспекти, говорим за управленски аспекти, говорим за организационни, говорим за образователни и психологическите аспекти т.е. какво имаме като последствие от кризите, какво е моментното състояние, какви решения се взимат оттук нататък. Аз съм убедена, че мястото на спортната наука е много значимо при разрешаване на кризи, защото всички организационни мерки, всички управленски решения би трябвало да се базират на едни добри и адекватни научни проучвания. Това е необходимо за да вземем едни наистина ефективни решения и най-важното да действаме превантивно“, това сподели специално за БНР проф. Татяна Янчева – зам.-ректора по научната и международната дейност в НСА, преди провеждането на третия  международен научен конгрес “Приложни науки в спорта".

„Кризата, в която сме, в момента пак поставя спорта пред сериозни изпитания. В много от спортовете сериозно се наруши спортния календар. На пръв поглед това изглежда маловажно, но това изисква треньори и спортно-технически екипи и състезатели да пренастроят подготовката си, да адаптират подготовката си към тези промени - отпадат големи състезания, отпадат световни купи. Това е сериозен проблем, защото тази и следващата година са изключително важни – печелят се квоти за Игрите в Париж. Изправени сме пред ново предизвикателство. Точно това е нашата генерална идея – да разберем къде е спортната наука, готови ли сме ние да предложим на управленците база за взимане на адекватни решения в подобни ситуации“, допълни проф. Янчева.

„Все още не сме направили този стабилен мост между практиката, науката и управлението.  На управленско ниво, хората взимащи решения не винаги се съобразяват със спортната наука. За това съм много щастлива, че госпожа Мария Габриел не просто прие, тя инициира тази кръгла маса и се надявам там наистина да разискваме, да дискутираме политиките в областта на спорта, които целят не само излизането от тази криза, целят превантивни действия за справяне с кризите. Явно живеем във времена, в които ще преминаваме от криза в криза", завърши проф. Татяна Янчева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени