Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Дариева: Всички партии методично се подготвят за избори през март

Елена Дариева
Снимка: Фейсбук/Елена Дариева

Вероятно в следващите дни ще стане ясно кога президентът Румен Радев ще повика първата политическа сила, за да й връчи мандата за съставяне на правителство. Държавният глава се ръководи от два мотива – да бъде съставен кабинет, а ако това не се случи и се отиде на варианта с нови избори, те да не са по време на най-тежката зима.

Вчера ГЕРБ обявиха, че ще предложат кабинет и ще разговаря с политическите сили. Все още от партията на Бойко Борисов не са решили с коя да започнат.

Във вчерашния ден имаше и гласуване за удължения бюджет, който ще действа и през 2023 година. Той беше подкрепен от БСП, ДПС, ГЕРБ и „Български възход“

Това беше и плаващото мнозинство, което се събра при избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, напомни пред БНР Елена Дариева от агенция „Насока“.

Тя каза също, че подобно протакане не сме наблюдавали в новата политическа история на страната.

„Още с първото свикване на парламента, Радев даде сигнал, че ще се опита да бави процедурата за евентуално излъчване на правителство. Аргументите, които чуваме от „Дондуков“ 2, засега не намират реално основание. Важно е да кажем, че президентът не нарушава Конституцията, но той вече трябва да връчи първия мандат, след като консултациите с политическите партии приключиха“.

ГЕРБ обявиха, че имат състав на кабинет и вероятно първата политическа сила, която ще поканят на преговори, ще бъде ДБ, смята Дариева.

„Христо Иванов обаче каза, че партията му няма да отиде дори на консултации с първия мандат“.

Търсенето на виновник за това, че отново ще бъдем изправени пред поредните предсрочни парламентарни избори, се превръща в игра по прехвърляне на горещия картоф, заяви тя.

„Накрая всички ще излязат виновни за това. Всички политически партии методично се подготвят за избори през март“.

Формациите, които вчера бяха събрани на кръгла маса и водиха разговори за нов ляв проект, като цяло не могат да ес похвалят с добро електорално здраве, отчете Дариева. Тя коментира и случващото се в БСП.

„При перспективата за нови предсрочни избори през март, запазването на датата на конгреса на БСП през февруари, а не изтеглянето му по-рано, както искат критиците й, гарантира председателското място на Корнелия Нинова. Никой не сменя председателя си месец преди избори. Това е самоубийствен ход“.

Виждаме доста последователно поведение на БСП, като се започне от номинацията на Вежди Рашидов за председател на НС, която дойде от Корнелия Нинова, обясни още тя.

„Текат интерпретации, че го е направила, за да се внесе предложението за промяна в Изборния кодекс и хартиената бюлетина. Това е изключително безплодно и допълнително ерозира доверието в БСП“.

Цялото интервю на Силвия Великова с Елена Дариева може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна