Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Никулден: как да различим прясно уловената от прясно размразената риба?

Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. До 6 декември включително се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от търговци без регистрация. Това съобщи д-р Костадинка Маринова от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. 

Тя обясни, че потребителите, когато купуват пакетирана риба, трябва да внимават за срока на годност. Прясната риба трябва да бъде съхранявана в хладилно съоръжение върху лед, напомни още д-р Маринова и обясни как да разпознаем прясно уловената от прясно размразената риба: "Прясната риба е с плътно и стегнато месо, с бляскава повърхност, хрилете й трябва да са червени, а очите - бистри. Размразената риба е със значително по-меко месо, хрилете й са по-бледи, очите не са толкова ясни, а люспите й се отделят доста по-лесно."



На Рибната борса във Варна традиционният за Никулден шаран е на цена от 8 лева за килограм.


В големите хранителни магазини цената е малко по-ниска. Подробности очаквайте в морското ни предаване днес след 11 часа.

Чернокопът, сафридът и паламудът са сред фаворитите на клиентите и са сред най-продаваните риби.

Чуйте още от репортажа на Ваня Славова:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени