Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сегашната бюджетна рамка ни изкарва от критериите за еврозоната, предупреди той

Никола Янков: Скоро България няма да може да взема дългове и ще видим доброто старо вдигане на данъци

Удължаването на бюджета не е трагедия, но е отказ от дебат и политика за създаване на управление, смята икономистът

Никола Янков
Снимка: Ани Петрова

"Въпросът, който трябва да се задава е – искате ли да ви вдигнат данъците, за да платите по-високите пенсии. Това е неминуемо."

Това каза в интервю за БНР икономистът Никола Янков.

"Дългове България няма да може да взема скоро, защото лихвените нива в световен мащаб се вдигнаха драматично. Това не е ниво, на което може да се вземат много дългове. Освен това имаме намален апетит на инвеститорите да купуват български държавни облигации. Това не е процес, който може да продължава в големи обеми безкрайно. В един момент може да се окажем в ситуация, в която искаме да вземаме дълг, защото има много претенции за разходи, но няма откъде да го финансираме това нещо. И тогава единственият начин да се финансират тези разходи ще стане доброто старо вдигане на данъци."

Според икономиста в обществото обаче няма съгласие да се вдигат разходи и осигуровки, за да се финансират "щедри претенции".

"Удължаването на бюджета не е трагедия, но бюджетът е най-важният инструмент за политика. Това не е просто колекция от цифри, а нещо, което влияе на обществено-икономическите отношения пряко", коментира Янков в предаването "Преди всички".

Янков разчита удължаването на сегашния бюджет като отказ от дебат. Според него съгласието около удължаването на действието на сегашния бюджет е политика за създаване на управление.

"По този начин вие махате този проблем настрана, не се фокусирате върху ожесточените дебати, които ще последват неминуемо от една такава ситуация с правене на нов бюджет, а се фокусирате върху разговори за съставяне на правителство."

Представянето на бюджет нямаше да е нещо екстравагантно за служебното правителство, което прави доста ходове на редовно правителство, отбеляза още анализаторът.

Когато се приема удължаването, трябва да се приеме и емисия за поемане на нови дългове на държавата за финансиране на очаквания бюджетен дефицит, който е достатъчно голям, за да ни изкара от критериите за еврозоната, поясни Никола Янков.

"Това е един щедър бюджет от разходна гледна точка."

По думите му въпросът, който се предпоставя с рамката на бюджета, е искаме ли да изпълним "заявената поне устно цел от много от политическите партии в това Народно събрание за присъединяване към еврозоната след една година, или не искаме", защото в сегашния му вид бюджетът е проинфлационен.

Ясно трябва да се даде мандат на правителството да емитира нови облигации, подчерта икономистът.

"Този бюджетен дефицит, който залагаме да продължи и следващата година, трябва да се финансира с нов дълг. Не може да кажете на правителството – харчете толкова пари, без да кажете откъде да ги вземат."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени