Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ прие законопроект в защита на еднополовите и междурасовите бракове

Снимка: Ройтерс

Сенатът на Съединените щати прие законопроект в защита на еднополовите и междурасовите бракове. За закона гласуваха сенатори и от ляво, и от дясно.

До мярката се стигна след като демократи видяха възможност Върховният съд с мнозинството си от консерватори да отнеме протекциите за тези права, както направи по-рано тази година с решение по въпроса за правото на аборт.

Дванадесет републиканци се присъединиха към демократите при гласуването по една тема, която в миналото разделяше нацията.

В Съединените щати еднополовите и междурасовите бракове са гарантирани с решения на Върховния съд. Но след историческото отменяне на решение на Върховния съд защитаващо правото на аборт и изказано мнение Клерънс Томас – един от консервативните съдии, за възможно преосмисляне на еднополовите бракове, прогресивни законодатели видяха заплаха. Томас не постави под въпрос междурасовите бракове, но демократи сметнаха, че и те са застрашени.

Проектозаконът не задължава щатите да легализират еднополовите бракове, но отменя предишно законодателство, според което бракът е съюз между мъж и жена. Мярката също задължава щатите да признават еднополови бракове от други щати.

След вота във вторник в изявление американският президент Джо Байдън посочи: 

„Съединените щати са на косъм от препотвърждаване на една фундаментална истина: любовта е любов и американците трябва да имат право да сключват брак с човека, когото обичат.“

След вота в Сената законопроектът отива за гласуване в Камарата на представителите, където се очаква да бъде приет следващата седмица.

През юни подобен законопроект бе гласуван там, като всички демократи и 47 републиканци гласуваха "за". Сега процедурата изисква изглаждане на противоречията между двата законопроекта, но тази стъпка в случая се смята за формалност.

Републиканци, които са против закона, казват, че опасенията на демократите не са оправдани и че подобен закон може да засегне религиозните свободи, като налага виждания, които някои религиозни групи не приемат.

Организации за защита на гражданските права приветстваха вота в Сената, като някои го нарекоха "историческа стъпка напред", но в същото време бе обърнато внимание и на увеличаване броя на законите в различни щати, които накърняват правата на трансполовите хора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!