Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой сделки от 14 години на пазара на недвижими имоти в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Рекорден брой сделки за последните 14 години са направени на пазара на недвижими имоти в Кипър.

Строителни предприемачи от водещи компании предупреждават, че секторът е под натиск и има риск от "прегряване" заради невъзможност да поемат и изпълнят всички обществени и частни проекти.

Десетте месеца на тази година са най-добрите за пазара на недвижими имоти в Кипър от 2008 г. насам.

Почти 11 000 са подадените документи за нови сделки за покупко-продажби, което е увеличение с над 36% в сравнение със същия период на миналата година и с 26% повече спрямо предпандемичната 2019 г., съобщи вътрешният министър Никос Нурис на годишното общо събрание на Кипърската асоциация за поземлено развитие и строителство.

Очаква се 2022 г. да приключи с 30% ръст на продажбите спрямо миналата година, като 35% от тях ще са с чуждестранни граждани.

В частния сектор в момента се изграждат много нови офиси и жилищни сгради, за които има голямо търсене от чуждестранни инвеститори, пребазиращи бизнеса си на острова заради предоставяните данъчни облекчения.

Обществените проекти в процес на изпълнение надхвърлят 500 млн. евро, като много от тях се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост и имат строги срокове за изпълнение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!