Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Депутатите няма да задължават правителството да внесе проект за нов бюджет

| обновено на 30.11.22 в 13:53
Снимка: БГНЕС

Със 127 гласа "против", 86 "за" и 1 "въздържал се" Народното събрание отхвърли проекта за декларация, внесен от "Продължаваме промяната", в който се настояваше служебното правителство да внесе нов бюджет за следващата година.  "Продължаваме промяната" получиха подкрепата единствено на ДБ и БСП.

Преди това беше отхвърлено предложението за редакция, в който се даваше месец възможност на служебния кабинет да подготви проекта за нов бюджет. В хода на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че отказът от внасяне на нов бюджет е: "заложен капан от президента". Съпартиецът й Иван Ченчев пък съобщи от парламентарната трибуна, че депутатът от левицата Смиляна Нитова е получила заплахи заради въпрос от парламентарната трибуна, свързан с областния управител на Хасково.

По време на дебатите съпредседателят на ПП Асен Василев заяви:

"Колеги, това е абсолютно безотговорно - да оставим държавата без бюджет. Бизнесът няма как да планира, няма макрорамка на държавните разходи! Оставяме държавата абсолютно на автопилот и то на автопилот, който ще бъде натоварен с допълнителни разходи, които даже няма да сме напълно наясно какви са".

Василев напомни, че служебното правителство вече е нарушило закона, като не е внесло проект за бюджет до 31 октомври:

"Явно до такава степен Министерски съвет се е самозабравил, че смятат, че това държавата да има стабилен бюджет е пожелателно! Независимо с какви параметри, тук трябва да има Бюджет, за да можем ние да си свършим работата като народни представители и да подсигурим сигурността и стабилността на държавата за следващата година".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ възрази:

"Твърденията, че държавата се оставя на автопилот и без бюджет според нас, не са верни, защото при запазване на финансовата рамка, вътре в бюджета могат да се правят различни размествания, за да може да се осигурят различни разходи, но в рамките на тези приходи".

От ДПС изразиха опасение, че мотивът да се иска нов бюджет е да има възможност да се взимат нови дългове, които да се използват за социални плащания вместо за инвестиция. Те изчислиха, натрупания по време на управлението на кабинета Кирил Петков дълг на 15 млрд лв. Халил Летифов заяви:

"Това не е промяна. Това е затъване".

Карадайъ допълни:

"И от морална гледна точка не бива да се опитвате да налагате грешните и аматьорски разбирания, които имате. Вашите грешни и аматьорски разбирания за бюджета с трупане на дълг върху гърба на българските граждани и върху гърба на бъдещите поколения. Ние трябва от тук, от тази трибуна да кажем кой ще плаща тези дългове".

Василев отвърна:

"Дългът по времето на управлението на "Продължаваме промяната" падна с 2 милиарда лева. Тази лъжа е казана само и единствено, за да може средствата вместо да стигат до българските граждани, да стигат до обръчите от фирми".

От трибуната Василев обяви, че ще съди депутата от ГЕРБ Делян Добрев заради следното твърдение:

"Вашето управление, вашите посредници върху цената на "Газпром", слагаха едни 30%. Пак купуваха от "Газпром", само че слагаха 30%, които да се разпределят по офшорките".

Добрев напомни на ПП, че удължаването на сега действащия бюджет и за следващата година е прието на първо четене вчера:

"Тази година вие внесохте, вашият кабинет, бюджет не до 31-ви октомври, защото още нямаше кабинет, каквато е ситуацията и сега, а го внесохте февруари месец, така, че ако има кабинет до края на годината или в началото на следващата, може, по практиката от 2022-ра година, да се внесе. Нищо не пречи да се внесе нов бюджет февруари месец и до края на февруари - началото на март да се приеме. Безсмислено е да губим времето на Народното събрание с една декларация, която вчера обсъждахме в продължение на часове. Благодаря!"От БСП подкрепиха "Продължаваме промяната". Румен Гечев заяви:

"Няма как. Абсолютно безумие е, бих казал, ние да продължаваме бюджета от 2022-ра година за 2023-та година".

Според Корнелия Нинова предложеното от служебния кабинет удължение на досегашния бюджет задълбочава, а не решава проблемите на хората:

"Бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички доходи, замразява всички плащания. При увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци ние смятаме - и от начало докрай е било така - че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 година".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.