Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага спецтрибунал да разследва престъпленията на Русия в Украйна

Снимка: pixabay

Европейската комисия предлага да се създаде специализиран трибунал за разследване  на престъпленията на Русия в Украйна, който да бъде подкрепен от ООН, заяви в обръщение в "Туитър" председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Тя допълни, че Русия трябва да плати финансови компенсации за разрушенията, които причинява на страната.

"Вярваме, че е възможно да се създаде специализиран съд, който да разглежда агресията. Знаем, че това ще изисква подкрепата на ООН и на международната общност, но вярваме, че е възможно", заявиха от Комисията.

Оттам поясниха, че се разглеждат две възможности - за специален и хибриден трибунал. По втората тема - за финансовите обезщетения, Фон дер Лайен подчерта, че щетите, причинени на украинците, се изчисляват на 600 млрд. евро до този момент. 


"Ние сме блокирали 300 млрд. евро от резервите на руската централна банка и сме замразили 19 млрд. евро от парите на олигарсите. В краткосрочен план можем да създадем, заедно с партньорите ни, структура за управление на тези фондове и да ги инвестираме. След това ще ги насочим към Украйна и след като санкциите бъдат вдигнати, Русия трябва да плати изцяло щетите, които ѝ причини".

От Комисията поясниха, че замразяване не означава непременно конфискуване, а в момента се работи по правна рамка, която да обвърже конфискацията със заобикалянето на санкциите. 

Засега се предвижда създаването на специален фонд, който да управлява замразените активи и тяхната възвръщаемост да се използва за възстановяването на Украйна. При подписване на мирно споразумение с Русия, парите ще бъдат върнати на собствениците им, ако не са извършили престъпления.

"Ние сме блокирали 300 млрд. евро от резервите на руската централна банка и сме замразили 90 млрд. евро от парите на олигарсите. В краткосрочен план можем да създадем, заедно с партньорите ни, структура за управление на тези фондове и да ги инвестираме. След това ще ги насочим към Украйна и след като санкциите бъдат вдигнати, Русия трябва да плати изцяло щетите, които й причини", каза Фон дер Лайен.

Предложенията са изпратени до Съвета на ЕС.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени