Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с процедурата по закупуване на медицински хеликоптери?

Снимка: БГНЕС

България все още е единствената държава в ЕС, която няма медицински хеликоптер и не е ясно кога ще придобие, въпреки започналия проект за изграждане на система за въздушна медицинска помощ. В понеделник стана ясно, че процедурата по закупуване на 6 медицински хеликоптера е прекратена. Причината е неизпълнено изискване към единствения кандидат да достави хеликоптери на цена, вместваща се в максималния бюджет, определен от здравното министерство. Ще има нова процедура. Очаква се това да се случи в близките седмици, след като работна група разгледа отново параметрите на поръчката, така че да се явят повече кандидати.

В състава на медицинския хеликоптер би трябвало да има командир, втори пилот и лекар (или парамедик), когато у нас заработи системата за въздушна спешна помощ. През нощта трябва да има и четвърти човек на борда, предвижда проектът, подготвен на получи финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се също част от средствата да дойдат по Програма „Региони в растеж“.

В проекта са заложени 6 медицински хеликоптера, които ще излитат от 6 бази, разположени в различни части на страната. Те ще могат да развиват скорост от 250 километра в час.

Медицинските хеликоптери намаляват с 30% смъртността при инциденти в планината и при пътно-транспортни произшествия, обясни пред БНР Красимир Стоянов, който е бивш директор на Планинската спасителна служба.

В бъдещата система ще се открият 128 работни места. Те ще са за летци, диспечери, лекари и техници.

Обучението на пилоти ще бъде поето от държавното дружество „Хелимед Сървисис“, което ръководи проекта за въздушна медицинска помощ. Неговият директор – Георги Гвоздейков, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че е обявена поръчка за наемане на хеликоптер за тази цел. Той трябва да е с малък брой летателни часове. След това следва лицензионен процес.

Според проекта, повикването на екипажите ще се случва през диспечерски пункт, разположен в оперативна база. Това ще става чрез Националната система 112. Конкретика обаче липсва, отчите икономистът от Института за пазарна икономика д-р Петя Георгиева, която е сред авторите на доклад по темата.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна