Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Енергийно подпомагане за още 50 000 домакинства

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство включи още 50 хиляди домакинства към енергийното подпомагане за настоящия отоплителен сезон. Те ще получат еднократно по 300 лева, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Гълъб Донев. За изплащането на финансовата подкрепа правителството осигури 15 милиона лева, които ще се изплатят до края на годината от Агенцията за социално подпомагане.

Енергийно подпомаганите домакинства през настоящия отоплителен сезон ще надхвърлят 370 000, след като днес стана ясно, че за още 50 000 служебното правителство е намерило допълнителен финансов ресурс от 300 лева.

Това са хора в неравностойно положение, които по принцип не попадат в обхвата на нормалната целева помощ за топло.

Гълъб Донев обяви: "Право на тази помощ ще имат семействата с деца с трайни увреждания, деца без право на наследствена пенсия от починал родител, деца-сираци, хора с увреждания, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022-ра година, както и подпомагани от държавата ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали".

Парите ще получат и приемни родители и семейства, при които са настанени за отглеждане деца, хората със социална или трудова пенсия за инвалидност над 90 на сто увреждане и чужда помощ, като не е необходимо да се подават заявления.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров допълни: "Лица и семейства, които получават подкрепа от държавата на други нормативни основания, но към този момент не са получили целева помощ за отопление поради неотговаряне на доходните критерии. Общо те са около 50 000 души. Ще бъдат подкрепени за покриване на разходите им за отопление през този отоплителен сезон. Тези лица няма да подават документи в Агенцията за социално подпомагане Те са вече идентифицирани и ще бъдат отпускани помощите по облекчена процедура. Това е трета мярка, което правителството оказва, към нискодоходните и уязвимите социални групи. По този начин ще окажем адекватна подкрепа на всички, които имат нужда - общо около 370-380 000 души през този отоплителен сезон".

Лазаров отчете, че от домакинствата, одобрени по основната програма за подпомагане през зимата, по която се кандидатстваше до края на октомври, са одобрени 302 000 домакинства. Те вече получават или са получили 623 лева. Други 10 000 попаднаха във втората програма, по която се изплащат по 400 лева.

Пред министрите Гълъб Донев припомни, че четири месеца след встъпването във власт на служебното правителство, целите, които са поставени пред тях, остават същите - да се търсят решения в името на българските граждани: "Служебното правителство е временна власт и сме наясно с този безспорен факт. Ще добавя и още едно безспорно обстоятелство, което не е записано в основния закон. Властта е временна. Дори и най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения обаче са трайни и трудно заличими. Не го забравяйте".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.