Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конструктивни форми и седефени цветове – това е Анета Дръгушану

С основание може да се каже, че това е един от акцентите в художествения афиш на столицата в момента. В галерия "Арте" се представя изложба на голямата българска художничка Анета Дръгушану – живопис и рисунки, и по повод нейния 85-годишен юбилей. 

Родена в село Поточ, Румъния, завършила живопис при бележития художник проф. Корнелиу Баба, заедно с бъдещия си съпруг Георги Петров, тя се установява във Видин. Това е една емблематична за нашето изкуство автор, със силно разпознаваем стил в платната си, носител на Националната награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора". 

Това е третата самостоятелна изложба на Анета Дръгушану в галерията – там са разположени 15 голямоформатни рисунки, също много характерни за нея, и 8 живописни платна с ретроспективен характер. "Сън", "Хляб насъщни", "Кратък престой", "Чезнещо ехо" – дъхът на зрителя спира респектиран от тези конструктивни форми и седефени цветове.

Изложбата може да бъде видяна до 10 декември в столичната галерия "Арте"

Чуйте от звуковия файл коментара на доц. Ружа Маринска, изследовател на творчеството на Анета Дръгушану през годините.

Снимки – галерия "Арте", Антонио Георгиев-Хаджихристов

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.