Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК препоръча замразяване на фондове за Унгария в размер на 7,5 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия оставя в сила предложението си за орязване с 65 на сто на парите от еврофондовете по три кохезионни програми за Унгария. Става дума за 7,5 милиарда евро. Страните-членки трябва да гласуват предложението до 19 декември, като за да бъде прието, е необходимо квалифицирано мнозинство.

Комисията се мотивира с това, че макар властите в страната да са предприели определени стъпки, все още съществува заплаха за бюджета на ЕС. Според нея, макар редица реформи да са извършени или да се провеждат в момента, Унгария не е успяла да приложи както трябва основните аспекти на необходимите 17 мерки, договорени според обвързващия механизъм, до крайния срок, който изтече на 19 ноември. Става дума най-вече за новосъздадения Орган за интегритет и процедурата за съдебен преглед на прокурорските решения.

Същевременно Еврокомисията реши да подкрепи националния план за възстановяване и устойчивост на Унгария, тъй като, според нея, в него са включени съществени мерки за независимост на съдебната система и защитата на европейския бюджет. Условието обаче е пълно и ефективно прилагане на исканите мерки.

Затова Комисията предлага по него да не се правят никакви плащания, докато не бъдат изцяло и безусловно изпълнени необходимите 27 т.нар. "супер мерки" за независимостта на съдебната система и одита и контрола.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис подчерта:

"Основните мерки трябва да бъдат изцяло изпълнени преди Унгария да подаде искане за плащания. Ако това не стане, всички те ще бъдат блокирани. Така ще се гарантира, че никакви средства няма да тръгнат натам, докато основните мерки не бъдат изцяло изпълнени".

Страните-членки трябва да гласуват предложението до 19 декември, като за да бъде прието, е необходимо квалифицирано мнозинство.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени