Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

H&M съкращава 1500 работни места

Снимка: Pixabay

Шведската търговска верига за дрехи H&M ще съкрати около 1500 работни места в резултат на програма за намаляване на разходите, стартирана след решението ѝ да напусне руския пазар.

"Програмата е свързана с административните и общите разходи, а също и с намаляване на работната сила с около 1 500 позиции", се казва в изявление на компанията.

Програмата за преструктуриране беше обявена през септември, когато гигантът в производството на облекло обяви значителен спад в печалбата за третото тримесечие, който до голяма степен беше повлиян от решението на компанията да "прекрати дейността си в Русия" след нахлуването в Украйна.

"Програмата за намаляване на разходите и повишаване на ефективността включва преразглеждане на нашата организация. Ние сме много наясно с факта, че колегите ще бъдат засегнати от това", заяви главният изпълнителен директор Хелена Хелмерсон.

Според H&M програмата се очаква да струва около 800 млн. шведски крони (76 млн. долара), но ще осигури годишни икономии в размер на около два милиарда крони.

През септември H&M съобщи, че е затворила малко над 30 от своите 172 магазина в Русия.

Информацията е на БГНЕС.
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени