Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителството отпуска 44 млн. лв. за училищни автобуси

44 милиона лева допълнително за закупуване на училищни автобуси отпусна правителството. Към момента в миинистерството на образованието са постъпили заявки за 689 автобуса, но закупените през годината са само само 34 на брой. С допълнителните средства ще могат да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подкрепа.

С постановление правителството осигури и близо 700 хиляди лева за компенсации на семейства на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. Средствата компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от 15 септември до 31 октомври тази година, в София средства ще получат близо 2 хиляди родители, в Пловдив компенсациите са за осем деца.

Над 11 милиона лева получава и образователното министерство по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната. Финансовата подкрепа ще бъде разпределена между 33 общини.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.