Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: За нас бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз

На площад "Св. Ал. Невски" президентът Румен Радев посрещна президента на Косово Вьоса Османи-Садриу с официална церемония - 30 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

България ще продължи да работи активно за още по-голяма ангажираност на Европейския съюз със Западните Балкани, заяви президентът Румен Радев след среща в София с държавния глава на Косово Вьоса Османи. Тя потвърди, че Прищина ще подаде молба за еврочленство до края на годината. Двамата президенти декларираха подкрепа за суверенитета и независимостта на Украйна. Обсъдиха и стабилността на Балканите диалога между Белград и Прищина.

Румен Радев и Вьоса Османи обсъдиха европейската перспектива на Косово: "За нас бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз", каза българският президент.

Румен Радев приветства усилията на Косово за диалога със Сърбия. Миналата седмица с посредничеството на Европейския съюз беше потушена нова ескалация на напрежението, като се намери временен компромис за регистрационните табели на автомобилите на косовските сърби.

"И вярваме, че с посредничеството на Европейския съюз и усилията на двете страни ще се намери всеобхватно, правно обвързано споразумение, което да гарантира стабилност на нашия регион и което да неутрализира периодичната ескалация на напрежението между двете страни", коментира Радев.

Законово обвързващо споразумение в диалога между Косово и Сърбия е в интерес на Прищина, подчерта и Вьоса Османи, но заяви, че Белград няма желание за окончателно решение на конфликта, блокира диалога и създава криза след криза.

Президентът на Косово напомни на Сърбия да осъзнае реалността, че независимостта на Прищина е необратим факт.

Вьоса Османи заяви: "Крайно време е Сърбия да реши по кой път ще продължи - към Европейския съюз, или по пътя към Москва. Очевидно е, че не може да вървиш и по двата. Надявам се, че Европейският съюз ще бъде ясен в посланията си към тази държава, защото европейска Сърбия ще бъде не само в интерес на сръбския народ, но и в интерес на регионалния мир и стабилност".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна