Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горивата в Кипър започнаха да поевтиняват

В Кипър започна намалениена цените на горивата, съобщиха от Службата за защита на потребителите към търговското министерство. В сметките за електричество спадът ще се почувства в следващите два месеца.

С между 5 и10 цента на литър се очаква да поевтинеят моторните и отоплителни горива, като разликата ще бъде отразена на бензиностанциите постепенно през тази и следващата седмица.

Първото намаление с 4 цента на литър бе направено днес от една от петролните компании.

Низходящата тенденция е заради по-ниските цени на новите партиди горива, които пристигат и излизат на кипърския пазар, казаха от Службата за защита на потребителите.

Според последния седмичен преглед на Обсерваторията по цените към търговското министерство средните продажни цени на горивата в Кипър са под средните в Европейския съюз. 

Спадът в сметките за електричество поради намалението на енергийните цени в международен план ще дойде по-късно и за период от около два месеца, тъй като корекцията на разходите за гориво се извършва в края на всеки месец, съобщиха от кипърската електроенергийна компания (ЕАС).

Сметките за електроенергия на кипърските потребители за ноември са с 6,5% по-ниски в сравнение със септември, но спрямо същия период на миналата година се отчита ръст от 17%, а в сравнение с 2020 г. той достига 60%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!