Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Диана Ковачева: Справедливо е зрелостниците да могат да се явяват повторно на матура

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

"Справедливо да се даде възможност на децата поне веднъж в рамките на годината след завършването да могат да се явят на повишителен изпит. Става въпрос за възможност зрелостниците да се явяват повторно на матура, за да повишат оценката си за кандидатстване в университет. Матурата има определящо значение в достъпа до висшите училищаАко не се представят по-добре, да им се зачете по-благоприятният резултат". 

Това каза пред БНР омбудсманът проф. Диана Ковачева във връзка с предложението за промени в Закона за образованието, които са формулирани и срещат подкрепа в ресорната парламентарна комисия. 

По думите на проф. Ковачева инициативата й е срещнала широка подкрепа и от страна на министъра на образованието, и от страна на председателя на комисията по образованието, и от представители на основните политически сили, чиито гласове биха могли да осигурят възможност за приемането на една подобна разпоредба. 

В предаването "Нещо повече" тя допълни, че предложението е внесено в парламента, има подкрепа, въпросът е бързо да се придвижи

Интервюто с проф. Диана Ковачева можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени