Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Сатирата играят на 3 сцени, шаржове от Доньо Донев посрещат зрителите до 15 декември

Снимка: Сатиричния театър

С експозиция от 36 шаржа на именити творци, с автор Доньо Донев, в Сатиричния театър "Алеко Константинов" се отбелязва 15 години откакто бащата на любимата анимация "Тримата глупаци" спря да рисува.

Заглавието е "Доньо Донев ни събира с усмивка" и точно това си казват посетителите, които до 15 декември могат да си припомнят образите на творци като Йордан Радичков, Рангел Вълчанов, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Константин Коцев, Павел Поппандов, Джоко Росич, Кирил Варийски, Крикор Азарян, Велко Кънев, Васил Попов, Борис Карадимчев и др.


"Експозицията е част от поредица събития, с които през последните 5 години се опитвам да запазя паметта и да дам пример на хората, които в България се занимават с духа, с духовното, че е изключително важно да знаеш и помниш откъде идваш, на какво можеш да стъпиш и къде отиваш - подчерта пред Радио София Калин Сърменов – директор на Сатирата. – Доньо Донев не е един от многото. Той е светла личност, той е емблема. Младите трябва да го познават. Обществото трябва да знае кои са примерите му, кои са идолите, които определят ценностите ни."


По думите на Сърменов изложбата задължително трябва да се посети от студенти в Художествената академия – това ще е урок за тях.


Директорът на Сатирата с гордост обясни, че неговият театър е първият в България, който е сертифициран по стандартите на ISO.

Той носи не само авторитет на институцията, но и възможност за кандидатстване по европроекти, дава предсказуемост за хората, които работят на това място.

Чуйте подробности в разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.