Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Комисията по енергетика прие забрана на износа от България на петролни продукти с произход от Русия

Снимка: БГНЕС

Три законопроекта, свързани с горивата, трябваше да бъдат разгледани днес от парламентарната енергийна комисия. Депутатите обаче отложиха гледането на предложения от "Продължаваме промяната" проект на решение за прилагане на дерогацията, който целеше намаляване цените на горивата на вътрешния пазар. 

Отложиха и предложения от ГЕРБ законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. 

За сметка на това на първо четене приеха законопроекта на ДПС за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров петрол, превозван по море и на петролни продукти с произход от Русия или изнесени от Русия. 

В законопроекта се предлага забрана на износа за суров петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията, което произхожда от разпоредбите на регламента на Европейския съвет. Задължените лица декларират пред Агенция "Митници" вноса на суров петрол и нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди осъществяването на вноса. Нефтопродуктите трябва да се придружават с документ, който да удостовери, че стоките са или не са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен от Русия. 

Пълната забрана за износ на продукти от суров петрол ще има много сериозни последствия за гражданите и бизнеса, предупреди вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев:

"Смея да твърдя, че за България няма такава забрана, говоря за износ и продажба на нефтопродукти с произход суров петрол от Русия. Пак казвам, ясно е, че реекспортът на суров петрол, е абсолютно забранен. На второ място, нашите анализи показват следното - една пълна забрана на износ на продукти с произход суров петрол от Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, за бизнеса и за всички ползватели на петролни продукти“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна