Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Берова: В консуматорското ни общество се цени и некомерсиалното

Фотографът е носител на националната награда "Анастас Карастоянов"

Снимка: samokov.bg

"Днес цветът има собствена изобразителна стойност. Той е отделно изобразително средство. Стилистиката на черно-бялата фотография е по-изчистена. Графичността насочва окото малко повече към същността на детайла, на хората, на изобразеното на снимката". 

Това сподели пред БНР фотографът Ивелина Берова. Тя е тазгодишният носител на националната награда за фотографско изкуство "Анастас Карастоянов", на името на първия български фотограф. 

Церемонията по връчването на отличията се състоя в художествена галерия "Проф. Васил Захариев" в Самоков. Наградата на Берова се присъжда за сериозни постижения във фотографското майсторство, творческия темперамент и силата на авторското послание, гласят част от мотивите на журито. 

"Пътувам много из България. Сред петте фотографии, които са наградени, има две от едно село в Пирин, има снимка от Родопите, една снимка от най-северозападната част на България, има и една снимка от Трънския край... Има много голяма смиреност у хората, които са извън улицата, по която вървим всеки ден, извън хаоса, в който живеем... Много често разговарям дълго, преди да направя една фотография. Хората ми се доверяват. Хората в отдалечените краища на България не се оплакват, подаряват ти мъдростта си, знание. Голяма част от тези хора са безкрайно благодарни на капчицата внимание, която получават. Въпреки това можеш да срещнеш много голямо жизнелюбие", допълни Берова в предаването "Нещо повече". 

И още - че наградата я прави щастлива и за това, че "в това консуматорско общество, в което живеем, се оказва, че се ценят неща, които далеч не са комерсиални". 

Интервюто с Ивелина Берова можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна