Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Хендри: Публикувайки мнение в социалните мрежи, ти си своего рода журналист

Красимира Хендри
Снимка: Личен архив

Дезинформацията в социалните мрежи е любима тема, по която журналистката Красимира Хендри е чест лектор и компетентен събеседник. Днес имала среща в училище в район "Слатина" (в инициативата "Помисли, преди да натиснеш Send"), но я нарича илюстративен разговор, а не обучение.

Обучението предполага да учиш някого, който няма познания, отбелязва Хендри. А младите хора у нас и по света са много по-добре информирани в дигитално отношение. Често пъти са с няколко крачки по-напред.

Но от друга страна, е важно хората с опит да разкрият опасните подводни течения и рифовете в морето от информация, за да могат младите да се ориентират и да "плуват" по-добре, да бъдат обективни.

"Морето на социалната медия може да бъде чудесно място за контакти, за развитие на бизнес, за влияние, ако знаеш и умееш да навигираш, да разпознаваш истинската информация", изтъква Хендри.

Тя допълни, че е добре децата от рано да получават достъп до потока от интернет, но те да се научават навреме да се справят с многоводието и разнообразието от знания и капани.

"Всички имаме избора да следваме когото искаме, но с обучението искаме да развием у младите хора критично мислене. Да се доверяват на сигурни източници – официални институции, утвърдени организации и обществени медии. Дори мълчаливото споделяне, без коментар, те прави съпричастен към дадено мнение", каза още известната журналистка.

Чуйте разговора на Катя Василева

  • Красимира Хендри е родена в София, завършва ФЖМК в СУ "Св. Кл. Охридски" с профил "Радиожурналистика". Кариерата си започва в Българското национално радио, преминава през Ефир 2, БНТ, а по-късно през Си Ен Ен, "Ал Джазира" -Лондон и Би Би Си. Ръководи успешни инициативи за развитие на млади таланти, на жени журналисти, води майсторски клас "Дезинформация и подвеждаща информация в социалните медии" в НБУ и УНСС.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!