Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбранителната индустрия: Няма кадри

Снимка: БГНЕС

След началото на войната между Русия и Украйна, предприятията от отбранителната промишленост у нас масово търсят работници и обявяват свободни работни места. Дефицитът на кадри в производството непрекъснато се задълбочава, след като през миналата година са загубени повече от 1200 специалисти, според доклад на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, приет от Комисията по икономика в парламента.

Заетостта във военните заводи намалява заради съкращения, напускания и пенсиониране на специалисти и липсата на кадри, които да ги заменят. Проблемът е още в образователната система и закриването на специализираните училища, посочи пред депутатите, Димитър Вучков, секретар на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките:

"Съставът намаля и мисля, че намаляването на бройките идва от съкращението на специалисти. Нови подготвени специалисти няма откъде да дойдат. Специалисти за тази индустрия почти не се готвят.

Румен Гечев от БСП предложи работодателите да сключват договори с обучаващите се:

"В цяла Европа, в САЩ идват от военнопромишления комплекс във факултетите - идват военни, от ЦРУ, правят интервюта, поемат им обучението - бакалавър или магистър, но подписват договори. Няма друго решение в условията на пазарна икономика".

През миналата година Междуводемоственият съвет е издал близо 100 лиценза за износ и внос на продукти, свързани с отбраната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна