Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуство за дипломация" краси столични спирки

Снимка: Мартина Кръстева, БНР

Посолството на Република Хърватия в България се включва в тазгодишния проект „Изкуство за дипломация“ на художничката Петя Илиева. Той преобразява спирките на градския транспорт и ги превръща в изложбено пространство на културното и архитектурното наследство на държавите с дипломатическо представителство в България.

Жителите на София и нейните гости имат възможността да видят Хърватския народен театър на една от централните трамвайни спирки в столицата – площад „Света Неделя“.

Фотографията не е избрана случайно. Тя представлява една от културните връзки между Хърватия и България. Архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, проектирали сградата на Хърватския народен театър, са проектирали и тази на Народния театър „Иван Вазов“.

Представянето на тази фотография на известния хърватски фотограф Марко Върдоляк е част от културната програма на Посолството на Хърватия в България по повод 30 години от установяването на дипломатически отношения между страните ни.


Ето какво сподели за „Нашият ден“ посланичката на Хърватия у нас Нейно Превъзходителство Ясна Огняновац:

“Мисля, че това е много ценен проект, защото прави града по- свеж, а хората, които чакат градския транспорт наистина се наслаждават на изкуство, на нещо красиво. Поздравявам художничката Петя Илиева, която е автор на идеята, както и Столична община за тяхната подкрепа.

Българската публика е много близка до хърватската. Особено в театралното пространство, независимо дали в Загреб или София.

В това си приличат нашите два народа. Ето защо мисля, че тази снимка ще бъде много въздействаща за хората тук и дори ще насърчи жителите на София да дойдат в Загреб. Особено сега, по време на Коледните празници, имаме страхотен коледен базар – един от най-добрите в света. Всички сте добре дошли!“.

На събитието присъства и художничката Петя Илиева и представители на Столична община- Трайчо Трайков, кмет на район Средец и Ирина Савина зам.-кмет в направление „Европейски политики, международни дейности и туризъм“.

На 15 декември предстои още едно събитие от програмата по повод 30 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Хърватия.

Четиримата саксофонисти от Квартет Папандопуло ще свирят в Националната музикална академия от 18:00 ч. напълно безплатно за българската публика.

А на 14 декември в камерната зала „Апостол Карамитев“ на Народния театър ще може да видим поетичен моноспектакъл, посветен на една от най-известните хърватски авторки - Весна Парун, представен от Загребско актьорско ателие в сътрудничество с театър ИТД. Началото на събитието е 19:30 часа.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимчки: Мартина Кръстева, БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна