Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай ще засили стратегическата комуникация и координация с Европейския съюз

Шарл Мишел: Брюксел разчита на помощта на Пекин за прекратяване на войната на Русия в Украйна

Шарл Мишел и Си Цзинпин
Снимка: Ройтерс

Китай ще засили стратегическата комуникация и координация с Европейския съюз, заяви президентът Си Цзинпин пред председателя на ЕС Шарл Мишел, който е на визита в азиатска държава, предаде Ройтерс.

Китайският президент отбеляза, че Пекин иска да продължи да укрепва връзките си с Европа и подчерта, че двете страни нямат стратегически конфликти. Той добави, че страната му се противопоставя на всякакъв вид "нова студена война".

Китай подкрепя засилването на ролята на ЕС в разрешаването на кризата в Украйна и създаването на устойчива структура за европейска сигурност, посочи още Си Цзинпин по време на срещата си с Шарл Мишел.

"Китай подкрепя засилването на ролята на ЕС в посредничеството и разрешаването на кризата в Украйна и се надява да се създаде балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност", заяви Си Дзинпин, според държавната китайска телевизия CCTV.

Той също така подчерта, че "Китай винаги е стоял на страната на мира и ще продължи да играе конструктивна роля по свой собствен начин".

От своята страна Шарл Мишел каза на Си Цзинпин, че Брюксел разчита на помощта на Пекин за прекратяване на военната операция на Русия в Украйна.

На среща в китайската столица Си Цзинпин каза на Шарл Мишел, че се надява "институциите на ЕС и държавите членки да създадат обективно и правилно възприемане на Китай", съобщи държавната телевизия CCTV.

"Китай ще остане отворен за европейските компании и се надява, че ЕС може да премахне намесата, за да осигури справедлива и прозрачна бизнес среда за китайските фирми", посочи още той.

Нито Си Цзинпин, нито телевизията CCTV обаче уточниха какво се има предвид под намеса.

Си Цзинпин посочи, че Китай "не иска да търси хегемония или експортни системи“ и подкрепя стратегическата автономия на Европа.

Китайският президент каза още, че Пекин и Брюксел трябва да засилят координацията на макроикономическата политика и допълнителните предимства, за да могат съвместно да създадат нови двигатели на икономическия растеж и да осигурят безопасност, стабилност и надеждност на промишлените вериги на доставки.

След срещата на двамата лидери Мишел заяви, че Европейският съюз е отворен за пълно приемане на предложеното Всеобхватно споразумение за инвестиции (Comprehensive Agreement on Investment, CAI) на ЕС с Китай, тъй като това би укрепило отношенията между двете страни и стабилността на веригите на доставки.

Шарл Мишел, който е на еднодневно посещение в Китай, ще се срещне и с премиера на страната Ли Къцян и Ли Чжаншу, председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент).

Визитата му идва, след като европейските лидери изразиха загриженост на среща през октомври относно икономическата зависимост от Китай.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна