Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща в Кипър на Мрежата на високо равнище за връщанията

Снимка: Бранислава Бобанац, архив

На 1 и 2 декември в кипърската столица Никозия се провежда втората среща на Мрежата на високо равнище за връщанията на Европейската комисия. Създаването на ефективна и обща европейска система за връщане на получилите откази за убежище е крайъгълен камък на новия европейски пакт за миграцията.

Домакинството на европейската среща е важно признание за усилията на Кипър в областта на връщанията на незаконни мигранти, които през тази година достигнаха почти 7000, и с този брой страната е на първо място в Евросъюза, се казва в съобщението на Министерството на вътрешните работи за започващия днес форум.

Мрежата на високо равнище на Европейската комисия, чиято първа среща бе през септември, се състои от представители на всички държави-членки и на структури като Европейската агенция за гранична и брегова охрана /Frontex/ и Европол.

Целта ѝ е да координира действията им за осигуряване на ефективна обща европейска система за връщане на получилите откази за убежище.

Това е и една от основните цели на правителството на Кипър за намаляване на големия брой нелегално влизащи и пребиваващи на острова.

Усилията са насочени към сключването на споразумения с нерисковите страни да приемат своите граждани. Такава договореност бе постигната с Бангладеш през ноември.

Част от финансовата помощ, която Кипър ще получи от Швейцария, Чехия и Унгария, ще бъде използвана за доброволното връщане на мигранти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени