Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

Снимка: БГНЕС

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук. Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил на Центъра за градска мобилност. В тях са описани и други промени, като например, че по линии № 280 и № 85 водачите ще продават билет за еднократно пътуване, отпечатан експериментално от фискално устройство, на цена 1,60 лв.

Темата за увеличението на билетите в градския транспорт е от особена важност за потребителите на услугата, затова само за дни публикациите предизвикаха интереса на десетки хиляди потребители.


ТВЪРДЕНИЕ: Вдигат цената на билета в градския транспорт в София

Проверка във Фейсбук профила на Центъра за градска мобилност показва, че съществува пост от 28 ноември, в който има информация единствено за нововъведенията в автобуси № 280 и № 85, но няма информация за поскъпването на билета от 1,60 лева на 2,00 лева. Постът е с час 20.16 мин., а публикациите в медиите са с часове съответно 16.47 и 18.05 часа.


Потърсихме изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който обясни, че цената на билета за градския транспорт в София се запазва на 1,60 лв. и повишение няма да има от 1 януари 2023 г. Той уточни, че на 2,00 лева се увеличава единствено цената на билетите, които се продават