Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Коледа ще пристигне с файтон

Във Враца започва празнична суматоха. Палят светлините на коледната елха

Общината предлага часове по физическо да се провеждат безплатно на ледената пързалка в града

Снимка: Община Враца

Тази вечер във Враца ще запалят светлините на 10-метровата елха.

Това е началото на коледно-новогодишните празници в града. От днес до първия ден на следващата година са предвидени над 30 прояви за малки и големи. Мястото на събитията е пищно украсеният в златно, зелено и червено градски площад.

Край елхата има коледен базар, атракциони и ледена пързалка.

Не с шейна, а с файтон ще пристигне в града Дядо Коледа довечера. Въпросът за смяната на обичайното за добрия старец превозно средство бледнее пред обещаващо му присъствие в мечтите, радостта и настроението на предстоящите декемврийски дни.

"В този ни забързан век е много хубаво да се запази поне една илюзия, защото много илюзии си отидоха вече", казва Дядо Коледа специално за БНР.

"Разбира се, че е хубаво да вярваш в коледния дух и в тези неща. Защо да не вярваме?", напълно в унисон със споделеното от него разсъждава и едно дете.

"Той има най-голямата фабрика в света за играчки и джуджетата ги пакетират в опаковъчната хартия, натоварват му ги в чувала, слагат ги в шейната и той тръгва", казва друг малчуган.

Тази година коледният базар ще бъде най-големият от всички досега. Ще има близо 15 къщички.

"Тази година ще има български търговци и производители на коледни сувенири, храна и напитки, пица на пещ, шипков мармалад, шоколади със сушени плодове, биохрани, билкови кремове и козметика, тахан, чай и вина – греяни, дърпан кашкавал, суджуци, деликатеси", разкрива в аванс кметът на Враца Калин Каменов.

На коледния базар ще бъде разположена къщичка за снимки, пресъздаваща традиционната вечеря на Бъдни вечер.

По традиция, освен коледния базар, празничният площад във Враца побира и няколко точки за забавление на малки и големи: бирария, две сцени за концерти, виенско колело, въртяща се детска люлка и любимата ледена пързалка.

"Никъде в България няма цена под 10 лева на пързалката, заради високите цени на тока и на консумативите. При нас няма да са такива цените – 8 лева за възрастни и 5 лева за деца и ученици", пояснява Каменов.

Той огласи и предложение часове по физическо да се провеждат безплатно на ледената пързалка. Инициативата се съгласува с Инспектората по образование и училищата.

Над 30 събития ще се случат на празничния площад от днес до 1 януари догодина. В коледно-новогодишната програма, изготвена от община Враца, са предвидени общоградско посрещане на големите християнски празници: Никулден; Рождество Христово; деня на земния баща на Иисус Христос - свети Йосиф Обручник, който е и Ден на бащата; Васильовден; благотворителни инициативи, концерти, спортни прояви на лед, изяви на детските градини и младежките центрове и, разбира се, обичайните фестивали на домашните мезета, питиета и зелев сок. Подробният списък с празничните мероприятия и датите им е качен в интернет каналите на общината.

Снимки: Община Враца

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!