Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолончелистът Даниел Мюлер-Шот с първо гостуване в България

Софийската филхармония посреща и видния диригент Мишел Табачник

3
Даниел Мюлер-Шот
Снимка: Uwe Arens

На 1 декември в зала "България" като солист на Софийската филхармония ще се представи световноизвестен виолончелист, който за първи път гостува в България. Даниел Мюлер-Шот е 46-годишен германец, но космополит по призвание - вече повече от 30 години той обикаля света със своето виолончело, високоценен от най-престижните оркестри, предпочитан от най-уважаваните диригенти, търсен и като камерен изпълнител. Затова и за него самия е нетипично да е дебютант:

„Бил съм на много места и в повечето градове по света, свирил съм с много и различни оркестри, затова наистина очаквам с нетърпение да свиря в София за първи път - и с тези прекрасни музиканти. А с Мишел Табачник съм работил вече доста пъти - чудесен диригент е, затова се вълнувам много!“, сподели той пред БНР.

Даниел Мюлер-Шот има удивителна кариера - талантът му е открит рано и отгледан с внимание. 15-годишен печели конкурса „Чайковски“ за млади музиканти в Москва и после е поканен лично от голямата цигуларка Ане-Софи Мутер да стане стипендиант на нейната фондация, като това включва концерти и записи на камерна музика със самата нея. Но получава и още един невероятен шанс - една година обучение при легендарния Мстислав Ростропович. Това изстрелва Мюлер-Шот още в юношеска възраст сред големите звезди на световната сцена.

Тази вечер той за първи път ще застане пред българската публика - като солист в Концерта за виолончело и оркестър от Едуард Елгар. Инструментът, с който свири вече 16 години, е изработен от Матео Гофрилер във Венеция през 1727 г.

Промени ли се усещането му за ценността на музиката по време и след пандемията от Ковид-19? Ето отговора на Даниел Мюлер-Шот:

„Първоначално, разбира се, изпаднахме в шок, защото не можехме дори да си представим, че всичко ще застине. Какво да правим, как да продължим? Но аз мисля, че това беше важен урок - какво е музиката за нас, какво е животът генерално, кое е важно за обществото - да си помагаме помежду си и също така да сме готови да правим жертви. Тази ситуация ни накара да се замислим - и политиците, и музикантите, да осъзнаем, че здравните работници и лекарите бяха толкова невероятни и продължиха напред. 

Аз, като музикант, осъзнах, че когато хората отново можеха да се събират заедно, ми се искаше още повече от преди да свиря за тях и да споделяме музика - да съм там, за да се подкрепяме. Музиката има това невероятно лечебно качество и смятам, че всички усещаме дори още по-силно сега, след това време на тежки предизвикателства, колко е ценно, че можем да сме заедно, че можем да се срещаме отново - ние сме социални същества и имаме нужда да контактуваме, а музиката сякаш увеличава това усещане.“

За пореден път Софийската филхармония ще поднесе специален подарък на меломаните с гостуването на двама великолепни интерпретатори - виолончелиста Даниел Мюлер-Шот и диригента Мишел Табачник. Ще звучи музика от Елгар, Дебюси и Брамс, а началото е в 19 часа.

Представянето можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна