Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Раздаваха брошури и презервативи във Велико Търново по повод Световния ден за борба със СПИН

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и доброволци от училищата раздаваха брошури и презервативи на минувачите в центъра на Велико Търново в Световния ден за борба със СПИН. 

Център „Амалипе” по традиция провежда на 1 декември информационни кампании, за да се повиши осведомеността на обществото за начините за заразяване с вируса ХИВ, как да се предотврати това, както и важността хората да се изследват, обясни образователният експерт в „Амалипе“ Ана Великова: 

„Ние се опитваме всяка година да алармираме, че е важно всеки човек да се изследва, всеки човек да има на ум, че е важно да се пази здравето и това е вирус, който е нелечим“. 

Доброволци от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ раздаваха брошури и презервативи в центъра на Велико Търново с посланието: 

„Не знаят много младите какво е СПИН, не са образовани. Трябва да се предпазват и трябва да внимават, защото понякога изходът е лош. Моето послание е да използват предпазни средства преди да решат да направят каквото и да е“. 

Пет са новите случаи на СПИН, открити в област Велико Търново за тази година.В Кабинета за анонимно и безплатно консултиране в РЗИ тази година са преминали 73 души от 18 до 52-годишни. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.