Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Манипулация е, че съвместната комисия с РСМ се занимава със странични въпроси

Костадин Коджабашев
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев определи като неприемливи манипулациите, че съвместната комисия с Република Северна Македония по исторически и образователни въпроси се занимава с теми извън своите рамки: 

"Припомняме, че тя е създадена с двустранния договор от 2017 г. и има ясен мандат да допринесе за обективното научно тълкуване на историческите събития, като се основава на автентични доказуеми извори. Всеки опит за манипулация на общественото мнение с тези, че комисията се занимава с други теми и обществени въпроси, които излизат извън рамките на общата история в подписания договор, е крайно неприемлив и цели единствено преднамерено да саботира дейността на комисията".

Желязко Радуков, държавен експерт в Дирекцията „Югоизточна Европа“ във външното министерство, коментира решението на Комисията за защита от дискриминация в Република Северна Македония, че българският клуб „Иван Михайлов“ в Битоля трябва да смени името си или ще бъде глобен: 

"Комисията си позволява едностранно тълкуване по един много важен въпрос от нашата обща история. За такива противоречия двете правителства създадоха и Комисия по исторически въпроси. Тази работа на тази комисия е да изчисти подобен тип противоречия, а не един орган, независимо с какво се занимава, да налага едностранно решение по темата и по този начин едва ли предопределя какво ще реши историческата комисия един ден, когато стигне до този период. Това е един от въпросите, който ще повдигнем пред нашите колеги от Скопие на следващата ни среща на работните групи между двете министерства".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна