Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И министърката на отбраната на Испания получи писмо-бомба

Маргарита Роблес в парламента в Мадрид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още един плик с експлозив е пристигнал тази сутрин, този път до министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес. Така те стават общо пет, след като по-рано през деня стана ясно, че такъв е бил изпратен и до премиера Педро Санчес.

На специална пресконференция държавният секретар по сигурността Рафаел Перес обясни, че първият плик е бил изпратен до премиера Педро Санчес още на 24 ноември. Засечен е на скенер, след което испанските служби са активирали съответните протоколи за сигурност. Вторият е получен в посолството на Украйна на 30 ноември.

При отварянето му бе леко ранен един от охранителите, а районът бе отцепен и все още е под засилено полицейско присъствие.

Третият плик е изпратен до оръжейна фирма в Сарагоса, в която работят 150 души и произвеждат системи за изстрелване на ракети, ръчни гранати и устройства за нощно виждане.

Продукцията им се изнася за 35 държави, включително и за Украйна. Те доставиха и първите 1370 гранатомета C-90 и Alcotán, заедно с леки картечници и 700 000 патрона от различен калибър за украинските военни. Четвъртият плик е получен в четвъртък сутринта между 3 и 4 часа във военновъздушната база в Торехон де Ардос, разположена близо до Мадрид.

В същия ден е пристигнала и пратка с експлозив, адресирана до министъра на отбраната Маргарита Роблес. В момента те са анализират, за да се установи дали имат връзка помежду си. От руското посолство в Мадрид веднага реагираха, заявявайки, че нямат нищо общо с пратките и осъждат "всяка заплаха или терористичен акт".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна