Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на чешките коледни играчки от стъкло оживява в София и Пловдив

Снимка: Чешки център София

Изложба на стъклени коледни играчки ще бъде открита в Чешкия център в София на 6 декември. Експозицията е озаглавена "Дизайнът на Коледа?!" и разказва своеобразна приказка за историята на коледното украшение, представяйки селекция от изделия на чешки дизайнери и фирми. По проекта работят Адела Помоти (куратор) и графичният дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на Област Либерец.


Два дни по късно, на 8.12, друга изложба със стъклени коледни играчки ще бъде представена в Пловдив. Тя носи заглавието "Christmas treasure" и ще бъде подредена в Балабановата къща. Специална част в нея заемат перлени коледни украшения от Поникла. В тях е вложена специфична технология за производство, прилагана само в Чешката република. Експозицията е част от традиционния артистичен форум "Светлина и надежда в Стария град" в Пловдив и се реализира съвместно с почетното консулство на Чешката република в Града под тепетата, Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общинския институт "Старинен Пловдив".


И двете събития се организират съвместно с Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС. 

Снимки: Чешки културен център София
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени