Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Има спешна необходимост да помогнем на Украйна, включително с ПВО системи

Германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се ръкуват в края на съвместната си пресконференция в канцлерството в Берлин, 1 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Русия няма да спечели войната" - категорични са генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и германският канцлер Олаф Шолц. Двамата разговаряха в Берлин.

"Има спешна необходимост да помогнем на Украйна, включително със системи за противовъздушна отбрана", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин. И още: "Украйна се нуждае от муниции в тази брутална война. Затова Германия и останалите съюзници доставят и водят преговори с производителите на муниции за нови доставки".

Столтенберг коментира и разразилия се спор около предложението на Германия да предостави на съседна Полша ракетни комплекси "Пейтриът", а Полша поиска те да бъдат разположени в Украйна. "Твърде рано е да се правят заключения", заяви Столтенберг. А германският канцлер Олаф Шолц коментира лаконично:

"Нашето предложение към Полша е в сила. Готови сме да укрепим сигурността на Полша като разположим наши ракетни комплекси "Пейтриът". Дискусията по темата не е приключила", заяви Шолц. А Столтенберг добави, че все пак не става дума само за доставка на нови системи, а и за гарантиране, че те разполагат с достатъчно боеприпаси, резервни части и има осигурена поддръжка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна