Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният кмет Николай Гюров в колата на Радио София:

Никъде в европрограмите ги няма селата в район "Панчарево" (видео)


Заедно с автомобила, и разговорът тръгвайки от сградата на общината.
Защото и по оценката на кмета Николай Гюров фасадната облицовка не само е амортизирана, а и дори опасна. Затова се търсят спомоществователи за подобряване на състоянието.

Направено е геодезическо заснемане и конструктивно обследване и през следващата година ще започнат частични подобрения и ремонти на площадната част, ще бъде обезопасено стълбището.

"Един от най-големите приоритети на ръководството на районната администрация е връзката между новоизграденото кръгово кръстовище до "Младост 4" и англо-американското училище. Вече има влязъл в сила ПУП, направени са предложения за терените за отчуждаване, които да бъдат заложени в инвестиционната програма. Никой не ни е изпратил проект, от който да стане ясно какво ще се прави във връзка със Самоковско шосе", отбеляза Гюров.

И със съжаление признава, че в инвестиционната програма се включва огромен брой пътни участъци, но за малко от тях се намира финансиране.

Кметът отбелязва, че в с. Герман през 2015-2016 г. са построени чисто нови училище и детска градина. Но школото е на два етажа и не може да приеме всички желаещи.

В момента има много желаещи да се снабдят с терени в някое от селата н район "Панчарево", където да се реализират съответните намерения. Този бум на търсене и особено голям във връзка с пандемията.

Сред проблемите е и сметоизвозването. Сигналите са всекидневни.
А следенето на изпълнението по задачата е ангажимент на Столичния инспекторат.

Канализацията също създава проблем – там, където я има и както е направена.

Но иначе "за всичко, което не е свършено, е виновен кметът", отбеляза Гюров.

Панчарево

След договаряне с европейските институции имахме програма за развитие на селските райони – "Интегриран план за развитие на градската среда" и "Региони в растеж". Никъде в правния мир в момента ги няма селата от район "Панчарево", подчерта с горчивина кметът:
"Питам аз: Бюджетът на Столичната община ли ще финансира изграждането на канализация? или ще търсим от Плана за възстановяване? Районната администрация прави ежедневни усилия някъде изпълнителната власт и принципалите да я разпознаят. Това е суровата истина. И говоренето, заблуждаването се прави защото на хората се гледа само като на избиратели."

С кмета се вози и разговаря Константин Лавсов.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени