Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев връчва в понеделник мандат за правителство на ГЕРБ - СДС

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - СДС в понеделник от 10 часа. 

"Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин", посочи пред журналисти държавният глава, след като участва в тържественото отбелязване на 80-ата годишнина от основаването на Националната спортна академия "Васил Левски".

В отговор на въпрос дали ще наложи вето на промените в изборния закон, президентът каза:

"Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно и ще се произнеса. По отношение на възможността  президентската институция да не участва при назначаването на шефове на служби, защото има такова законодателно предложение, аз мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане към порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство, на "ръчно управление", от министър-председателя. Сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт".

ГЕРБ ще отиде при президента, за да получи първия мандат с кандидата си за премиер. Това съобщи зам.-председателят на партията Томислав Дончев. Той не изключи вариант да бъде предложен и кабинет на малцинството, след като опитът за разговор до тук с други политически сили не е дал резултат:  

"Ще използваме оставащата седмица или десет дни за всякакъв тип опити разбира се, публични, регламентирани, да осигурим политическо бъдеще на един кабинет с първия мандат, което не изключва и формата "кабинет на малцинството"".

ГЕРБ настоява, че с ДБ може да са гръбнакът на правителството. Кой ще е премиер?

Дончев посочи, че имат дефинитивно сходство с "Демократична България" в много голяма част от приоритетите и политическите ангажименти, но остава същественият въпрос защо не е възможно парламентарно взаимодействие между тях. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов е скептичен към възможността да се състави правителство дори с втория мандат на ПП:

"С, така да се каже, тропане по масата. Това изобщо не е атмосфера, в която всъщност може да се говори за нещо толкова крехко като едно правителство на малцинството. Не съм загубил надежда, защото знам колко лоши са останалите варианти, колко трудна е ситуацията в България, но трябва да кажа, че днес особено оптимизмът ми е много, много крехък".

От "Продължаваме Промяната" заявиха категорично, че не биха предложили правителство на малцинството с втория мандат, ако бъдат окончателно гласувани промените в Изборния кодекс, които ввече върнаха възможността за гласуване с хартиена бюлетина на изборите. Кирил Петков заяви:

"Виждаме доста добра координация между ГЕРБ, ДПС и БСП, така, че такава тройна коалиция, както ние я наричаме, "хартиената коалиция", е съвсем възможна. Другото ще бъде просто да отиваме на избори с тяхната хартиена бюлетина".

От ДПС настояха ГЕРБ да проведат разговор в търсене на подкрепа, след като досега не са направили такъв опит, коментира Йордан Цонев от ДПС: 

"Това е темата на темите, така, че очакваме ГЕРБ да се отнесе сериозно и да започне сериозни разговори за съставяне на кабинет, тъй като те са натоварени от българския народ с тази отговорност. Ние, останалите партии, също сме натоварени, но те са победителят в изборите".

Стефан Янев от "Български възход" заяви, че ще се отзоват, ако бъдат поканени на разговори от ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ: 

"За формулата вие трябва да пипате Бойко Борисов, защото те ще получат първия мандат. Това, което мога да ви кажа от името на "БСП за България" е, че ние няма да го подкрепим. Ако внесат състав на кабинет, ще гласуваме "против". Аз оставам оптимист, че може да имаме правителство".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени