Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и италиански деца представят таланта си на фестивал в Рим

4
Снимка: предоставена от организаторите

Италианската столица е домакин на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин", който продължава до 5 декември. Той се провежда под мотото "Светът в моите очи" и има за цел да стимулира детската креативност в областта на медийното творчество

Събитието предоставя пространство за обединяване на българските деца по света, за личностно израстване, откриване на таланти, придобиване на умения за публична изява и защита на проекти пред конкуренти и жури, поясни Венета Ненкова, президент на културна асоциация "Паралел 43" в Рим.

В музикалния конкурс участниците - български и италиански деца на възраст от 5 до 8 години, трябва да изпълнят една популярна песен по собствен избор. Победителите ще получат награда статуетка, грамоти, участие без кастинг на Международен фестивал за детско и младежко медийно изкуство“Арлекин“ 2023 и два дни ол инклузив във Варна. 

"Защо харесвам Рим?" е темата на състезанието в направление КИНО на фестивала. Децата трябва да заснемат и монтират кратък филм или рекламен спот, за което ще могат  да разчитат на онлайн консултация от екипа на фестивала. Онези от тях, които покажат чрез творбите си, че са научили изразните средства, необходими за направата на клип, ще се сдобият със сертификат за усвоено първо ниво във видеопроизводството. 

За финал, българските деца, които живеят в италианската столица, са подготвили тържествен концерт, с който ще поздравят участниците и победителите във фестивала.

Събитието е под патронажа на посолството на Република България и е организирано със съдействието на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Българския културен институт и асоциация "Паралел 43".


Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: предоставени от организаторите
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени