Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е.Т.А. Хофман в Националната библиотека

През тази година се отбелязват 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман – писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф, но и юрист, какъвто е бил през по-голямата част от живота си. Най-известен е като автор на приказки, а у нас е превеждан още от края на 19-и век – първоначално от френски и руски, а след това от немски език. 

Много известни писатели от различни краища на света са били под влияние на неговите произведения – Едгар Алън По, Дикенс, Уолтър Скот, Байрон, Булгаков, Оскар Уайлд, Хуго фон Хофманстал, Херман Хесе и Томас Ман, Достоевски, Балзак, Бодлер, Гогол…

У нас годишнината беше отбелязана с откриването на изложбата "Е. Т. А. Хофман – документи от Бамберг в репродукции", разположена в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Това са 42 репродукции – рисунки на Е. Т. А. Хофман, негови сценографски проекти, карикатури, нотни партитури и ръкописи на произведения, част от архива на библиотеката в Бамберг, Гермния.

Инициатор на проекта "Е. Т. А. Хофман – документи от Бамберг в репродукции" е проф. д-р Бернхард Шемел. "Unheimlich fantastisch. E. T. A. Hoffmann 2022" е надсловът, под който протичат и целогодишните чествания в Германия.

Изложбата може да бъде разгледана до 5 декември 2022 г. в Централното фоайе на Националната библиотека.

Чуйте проф. Ангел Ангелов.

Снимки – Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени