Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Венета Гаврилова и Мариела Станчева
Снимка: БНР

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и почти пълна липса на връзка между изучаваното и реалния живот.

Игровизирането или геймификацията не е ново понятие и се прилага успешно в бизнеса, обществената и неправителствената сфера и не означава просто забавление заради забавлението. Чрез методите на играта успешно се решават проблеми, намират се решения, изпълняват се сложни задачи, като при това енергията, творческият потенциал и личната ангажираност на участниците се използват максимално и без съпротивите на принудата. Играта е най-естественият начин на учене не само за малките деца.

Мариела Станчева е математичка, авторка на "Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математиката" и помагала за нагледно и достъпно преподаване на математика, вдъхновителка на учители и ученици. Компютърните игри, виртуалната реалност са част от живота на съвременния човек и това не може да се пренебрегва, може обаче да се използва за образоването и развитието на младите. Както могат да прекарват времето си в игри, така децата могат да го прекарват и в учене, ако то е организирано и поднесено така, че да стимулира естествената им любознателност и желание за изява. Един от елементите, които задължително присъстват в уроците на Мариела Станчева, са истинските истории от миналото и съвременността, които показват, че математиката е навсякъде около нас и е за всички. Повече чуйте в интервюто за рубриката "Всичко за образованието".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна