Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Нидерландия е решило да блокира приемането на България в Шенгенското пространство

Правителството на Нидерландия е решило да блокира приемането на България в Шенгенското пространство, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация, цитирана от БТА.

Премиерът Марк Рюте е подчертал, че решението не е политическо, а се основава на факти. Според външния министър Вопке Хукстра въпросът може да бъде преразгледан едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство е включено в дневния ред на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи от Европейския съюз на 8 декември. Хага ще блокира България, но ще допусне Румъния и Хърватия в Шенген, твърди същият източник.

Според премиера Рюте одобрението за България ще бъде факт "може би догодина". Но на този етап все още има опасения относно граничния контрол. "Теоретично бихте рискували да започне миграционен поток през такава държава", посочи Рюте, цитиран от NOS (Nederlandse Omroep Stichting) - една от радиоразпръскващите организации, съставляващи холандската обществена система за радиоразпръскване.

Нидерландия първо иска да се изключи възможността за нелегално преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България "с банкнота от 50 евро", посочи Рюте, според NOS.

Разширяването на „Шенген“ с три държави е в дневния ред на министрите на вътрешните работи на ЕС на 8 декември.

Следващата седмица министрите на ЕС трябва единодушно да се съгласят да приемат трите нови държави в Шенгенско пространство. Така че дори Нидерландия да е единствената, която ще гласува против, подобно предложение няма да мине. Все още обаче не е сигурно дали приемането на трите държави ще се третира в рамките на "един пакет", тъй като в случай, че Нидерландия каже "не" на България, това може да има последствия и за другите две държави (Хърватия и Румъния).

Шенгенският договор гласи, че гражданите на ЕС могат да пътуват свободно през Шенгенското пространство. Тази зона сега се състои от 22 държави от ЕС и четири държави извън Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна