Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машина на времето

София, 1959
Снимка: архив mycentury.tv

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:  Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?

Българската история е пълна с тези и много други митове, които най-новите четири кратки образователни филма, заснети тази година от Фондация MyCentury (Моят век), развенчават с редки кадри от националната филмотека и други архиви, разкази на очевидци и оценки на експерти. Слушаме

Велислав Радев, редактор в MyСentury:

„Вече работим десета година в платформата. Ние предаваме историята, която не се помни. Започнахме да вграждаме образите в повествование. Те трябва да бъдат в контекст. Досега не ни се е случвало да бъдем подведени от експертите. От българската държава никога не сме получавали подкрепа.

Филмите ни миналата година запознаваха със здравните кризи в България. Бяхме окуражени от интереса. След агресията на Русия в Украйна работихме по темата за дезинформацията. Историята не е като футболен мач. Чисто визуално старите прегледи изправят младите пред незнанието им за Холокоста и за ГуЛаг.

Връщаме се в ХХ век, прекрачваме границите. Длъжник съм на аудиторията ни, има начин всеки, който иска, да ни изпраща архиви и да ги публикуваме на сайта.

Архивите са много скъпи. Подписва се договор секунда за секунда. Имахме 5 дни за снимки, по 10-12 интервюта на ден. После 6 дни за монтаж и вече филмите са на сайта ни. Те предизвикват полемики, което е добре. Надявам се да бъде преодоляна семействеността в преподаването на историята.“


По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна