Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

Красимира Стоянова и Пьотр Бечала
Снимка: Javier del Real / Teatro Real

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица.

Красимира Стоянова и Карлос Алварес
Голям шум се вдигна в медиите заради височайшето присъствие на Техни Величества Фелипе Шести и съпругата му Летисия. И разбира се, най-вече заради звездния певчески състав, в който блести сопраното Красимира Стоянова в главната роля (поделят си славата с Анна Нетребко, появила се на сцената за втория спектакъл). Още имена: Пьотр Бечала, Джейми Бартън, Карлос Алварес и за щастие още едно българско име: басът Деян Вачков. Интересът допълнително се изостри от новината за актуализирана версия на паметната постановка на Уго де Ана от 1998, след продължилия с години грандиозен ремонт в Кралския театър.


Аржентинецът, познат и на българската публика, е сценограф и майстор на чудно красивите костюми. Де Ана се прочу с мащабните си режисьорски проекти, а в настоящата постановка на "Аида" на сцената (тя наистина впечатлява с размерите си) излизат повече от 300 артисти.

Съставите са три, а на диригентския пулт се редуват Никола Луизоти, Диего Гарсия Родригес и Даниел Орен. В испанския печат се появиха заглавия: "Невероятно зрелищна и красива постановка на "Аида" в Театро Реал: най-добрият театър в света за 2021 г."


И още: "Красимира Стоянова – грандамата на съвременния оперен театър представи своята Аида с рядко срещано изящество и достолепие. Вдъхновено и вглъбено, тя рисува на сцената с гласа си…" А прочутото сопрано не крие вълнението си: "Голям риск е да се появиш за пръв път на толкова престижна сцена в толкова популярна роля. Дебнат те отвсякъде и трябва да си нащрек за всевъзможни капани, като напр. сравнението с върхово постижение на велик артист, пял там… Щастлива съм, че при мен се получи: това, което бе в главата ми , го показах на сцената. Изключително важно е в подобна суперпродукция, като тази на Уго де Ана да не се изгубиш. Да има здрава спойка  между партньорите, за да се получи цялостно добре балансирано звучене. Мисля, че успяхме! Възторгът на публиката го доказа. Издигат певеца на пиедестал.Това дълбоко трогва и още повече задължава", споделя Красимира Стоянова в интервю за испанските медии.

Снимки: Javier del Real / Teatro Real

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна