Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша се съгласи с предложението на ЕС за ценови таван на руския петрол по море от $60 за барел

Фон дер Лайен потвърди, че таванът на цените на руския петрол влиза в сила на 5-и декември

Белият дом привества постигнатото споразумение

Полша е дала съгласието си за предложението на Европейския съюз за слагане на таван на цената на руския петрол, пренасян с танкери, до 60 долара за барел. Това заяви посланикът на Полша в Европейския съюз Анджей Садос, цитиран от Ройтерс.

Това позволява на Брюксел да пристъпи и към официално формално одобрение на поставянето на таван на руския нефт през уикенда.

Варшава изчакваше с одобрението си, за да проучи механизъм за корекция, който да поддържа тавана под пазарната цена.

Посланикът на Полша допълни, че този механизъм ще поддържа горната граница на цените поне 5 процента под пазарната цена.

Сега Европейският съюз може да започне писмена процедура за одобряване на решението и има намерение да я обяви официално в неделя, каза Анджей Садос.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че наскоро постигнатото споразумение за тавана на цените на руския петрол ще влезе в сила от 5-и декември.

"Днес Европейският съюз, Г-7 и други глобални партньори се споразумяха да въведат глобална горна граница на цените на руския петрол, транспортиран по море", каза фон дер Лайен.

Новата мярка "ще укрепи" резултата от санкциите, одобрени от блока, като в същото време ще намали приходите на Москва и "ще стабилизира световните енергийни пазари", посочи тя и подчерта, че тази горна граница на цените ще помогне на "нововъзникващите и развиващите се икономики".

Белият дом приветства новината, че Европейският съюз се "обединява" за таван на цените на руския петрол по море от 60 долара за барел и каза, че сделката трябва да помогне за ограничаване на руските приходи, съобщава Ройтерс.

"Ние все още вярваме, че таванът на цените ще помогне да се ограничи способността на г-н Путин да печели от петролния пазар, така че да може да продължи да финансира военната машина, която продължава да убива невинни украинци“, каза говорителят на националната сигурност Джон Кърби пред репортери.

Потоците от петрол и газ вероятно ще съставляват 42% от приходите на Русия тази година, около 11,7 трилиона рубли (191 милиарда долара), посочи преди време финансовото министерство на страната.

Днес руският суров нефт сорт Уралс се търгуваше за 67 долара, предаде Ройтерс.

Според данни на Argus Media обаче, руският петрол клас Уралс се търгува на нива над 50 долара за барел – далеч под предложния от ЕС таван от 60 долара за барел, предаде агенция Блумбърг.

Компанията Argus Media е независим доставчик на ценова информация, консултантски услуги, пазарни данни и бизнес разузнаване за глобалната петролна, природен газ, електричество, емисии, биогорива, биомаса, метали, нефтохимикали, торове, селско стопанство и въглищна промишленост.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени