Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кипър получи първия транш от 85 млн. евро от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС

Кипър получи днес първия транш от 85 млн. евро (след авансовата сума) от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Икономическото въздействие на националния план "Кипър – утре“ възлиза на 4,4 млрд. евро.

С постигането на първите 14 основни етапи от Плана за възстановяване и устойчивост и успешното приключване на първата от десетте заявки за плащане от Еврокомисията, националният план "Кипър – утре" вече се прилага на практика. Това заяви президентът Никос Анастасиадис на проведеното днес "Първо годишно събитие за Плана за възстановяване и устойчивост на Кипър".

Събитието бе организирано съвместно от Република Кипър и представителството на Европейската комисия в страната, присъстваха кипърският еврокомисар Стела Кириакиду и представители на Европейската комисия.

На него президентът и министри направиха отчет за годишния напредък в реализацията на планираните икономически и социални промени.

Реформата на държавната администрация, подобряването на регулаторната рамка за борба с корупцията, програми за инвестиции и субсидии в зеления преход и възобновяемата енергия, са сред главните цели, чието изпълнение е довело до отпускането на първия транш, подчерта президентът Анастасиадис.

Еврокомисията вече обсъжда второто искане на Кипър за плащане, отново в размер на 85 млн. евро. Предпоставките за него - 7 реформи и 11 инвестиционни проекта, вече са реализирани или са на път да бъдат изпълнени, посочи президентът.

Националният план "Кипър – утре" включва 133 мерки, които засягат 58 реформи и 75 инвестиционни действия, в пет стълба на правителствената политика.

Общото икономическо въздействие на плана "Кипър – утре" се изчислява на 4,4 млрд. евро, като се вземат предвид средствата от европейски фондове и допълнителните частни инвестиции, които ще последват изпълнението на подкрепените проекти.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.